10.9.10

Brede schouders

door Loor


We zijn met zijn allen de laatste paar decennia zo fanatiek aan het emanciperen geweest, dat zowel de man als de vrouw geen idee meer heeft waar hij of zij staat. Nu de man min of meer heeft geleerd zijn gevoelens te uiten, en een Huilende Man tegenwoordig een Sterke Man is, durft hij een vrouw nauwelijks meer zijn brede schouder aan te bieden.

Want wij vrouwen willen niet meer leunen op onze mannen. Wij moeten het allemaal zelf doen. Een relatie met een man moet een aanvulling zijn op ons o zo rijk gevulde en zelfstandige leven, en anders liever niet. Knappe geëmancipeerde jongen die deze vrijgevochten vrouw met haar stoere wie-maakt-mij-wat uitstraling nog durft te benaderen.

Maar nu klaagt dezelfde vrijgevochten vrouw dat er alleen maar proleterige macho's, oerlelijke desperado's of latente homoseksuelen met een moedercomplex op haar afkomen. Of helemaal niemand. Mij verbaast het allemaal niet. Mannen en vrouwen zijn ernstig in de war. Dankzij een veertigtal jaren van emancipatie die de evolutie in een snelkookpan heeft willen dwingen.

Gevolg is dat al deze verwarde mannen en vrouwen via veelbelovende datingsites naar elkaar op zoek gaan. Daar is op zich niets op tegen, maar als je daar een zoekprofiel in moet vullen, valt het meteen op dat je het alweer niet simpel en kort kunt houden. Het mag wel, maar, staat er waarschuwend in de handleiding, de kans is zeer groot dat mr. of mrs. Right je magere profieltje overslaat.

Het vinden van de ware liefde via deze sites kost je een middag zwoegen, zweten en huiswerk maken, maar dan krijg je ook wat. Dus wil je in je vrije tijd alleen maar existentialistisch naar het plafond staren of roze pluchen beesten punniken - of heb je helemaal geen hobby's -, vermeld dit niet! Ben je nooit buiten Europa geweest en heb je nimmer aan een bungee-koord gebungeld? Loser!

Nee, je hebt het volgens je profiel druk, druk, druk. Je bent sociaal en maatschappelijk geslaagd, bereisd en belezen. En je pent tussen de opsomming van je hobby's en passies nonchalant wat kreten van Von Goethe en Nietzsche neer, om zo de hoogte van je IQ, EQ en SQ te onderstrepen.

Toch weet ik niet wat de zoekende alleenstaande van nu meer in verwarring brengt: de hysterische en overtrokken profielen op deze datingsites of een middagje real-life-loungen in de Club van de Maand. De heteroseksuele maar androgyn ogende mannen die ik daar vaak voorbij zie fladderen, met hun zilveren duimringen, azuurblauwe sneakers, Marco Borsato-shawls en T-shirts met duizelingwekkend diepe V-hals, maken dat ik weer gillend naar huis vertrek. Of naar een bouwmarkt.

Daar tref ik ze nog wel eens aan: geruststellend gewone mannen in houthakkershemd. Met oneindig brede schouders. Mannen die me allerminst in de war lijken en bij wie je als vrouw nog ongegeneerd hulpeloos mag zijn. Ik voorzie een trend, maar hou hem nog even voor mezelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten