3.5.11

Historische referentiekaders en nationaal bewustzijn kun je afdwingen

door Loor


“In Nederland vinden door het jaar heen veel herdenkingen plaats verbonden aan specifieke gebeurtenissen, Tijdens de Nationale Herdenking komen alle herinneringen samen. Op 4 mei zijn we om 20 uur 2 minuten stil.”

“In Nederland leven ook velen die deze actuele situaties van oorlog, onderdrukking en onvrijheid aan den lijve hebben meegemaakt. Vooral voor jongeren zonder historisch referentiekader met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog kan herdenken betrekking hebben op het heden of recente verleden”

“Herdenken en vieren spreken mensen aan, ongeacht hun leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst, religieuze overtuiging of politieke voorkeur. De Nationale Herdenking op 4 mei en bevrijdingsdag op 5 mei kunnen daarom een sterke bindende waarde hebben voor de samenleving.”

Een paar tenenkrommende citaten van de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarbij mij vooral de opmerking over de afwezigheid van een ‘historisch referentiekader met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog voor jongeren’ opvalt. Welke jongeren zijn dit precies? De jongeren die hier zijn geboren? Tweede, derde generatie immigranten? Die gaan toch gewoon naar Nederlandse scholen waar onderwijs over de Holocaust wordt gegeven? O nee, wacht…

Daar waar ik meen dat het de taak is van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het historisch referentiekader een keer per jaar goedschiks dan wel kwaadschiks onder de aandacht van iedere inwoner van Nederland te brengen, ‘ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst, religieuze overtuiging of politieke voorkeur’, heeft het Comité besloten alle oorlogen en bezettingen ter wereld op een grote hoop te gooien, in een goedwillende poging iedere Nederlander en vooral medelander te betrekken in wat ooit een nationale herdenking was en betrekking had op één uniek moment uit een unieke geschiedenis.

Het woord ‘Holocaust’ wordt door het Comité zoveel mogelijk vermeden, Anne Frank en de Joden vluchtig genoemd in halfzachte spotjes die geen mens overtuigen van het belang van 2 minuten stilte. En waar is de afspiegeling van de maatschappij in deze 4/5 mei campagne? Ik zou graag onze nationale Jodenprikker een vurig betoog zien houden over het belang van herdenken, en dan met name over het herdenken van de meer dan honderdduizend Nederlandse Joden die zijn afgevoerd en nooit meer terugkeerden. Als verbale kroon op de mentale inzichten die hij kreeg tijdens zijn twee dagen durende taakstraf in het Anne Frankhuis. De prikker als pleitbezorger van de noodzaak tot het krijgen van Holocaustonderwijs, zoals dat ooit een vanzelfsprekendheid was op Nederlandse scholen. De prikker die zijn medejongeren op verlichte wijze een historisch referentiekader bijbrengt.

Op 4 en 5 mei staan we stil bij de gevallenen en onze bevrijders, dankzij wie onze medelanders zonder referentiekader hier een kansrijke toekomst te wachten stond. In vrijheid. Dát is het historische referentiekader dat iedere Nederlander, ‘ongeacht leeftijd, status, huidskleur, culturele herkomst, religieuze overtuiging of politieke voorkeur’, op een briefje mee zou moeten krijgen. Maar het Comité vermijdt en ontwijkt, omzeilt en schampt; omarmt degenen zonder historisch referentiekader en negeert de laatsten die 66 jaar later nog altijd kunnen navertellen dat wat Nederland overkomen is, een zuivere herdenking verdient, een op zichzelf staand monument, waarbij we minstens de komende paar honderd jaar het belang hiervan zullen herhalen. Goedschiks, kwaadschiks. Historische referentiekaders en nationaal bewustzijn kun je afdwingen.

2 opmerkingen:

 1. Loor, niets aan toe te voegen. Maakt veel andere schrijfsels in één klap overbodig. Dank daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...'heeft het Comité besloten alle oorlogen en bezettingen ter wereld op een grote hoop te gooien, in een goedwillende poging iedere Nederlander en vooral medelander te betrekken in wat ooit een nationale herdenking was en betrekking had op één uniek moment uit een unieke geschiedenis.',
  of
  kwaadaardig revisionisme...?

  groeten, Ron

  BeantwoordenVerwijderen