26.3.12

Toulouse

door Loor


Het wás een anti-joodse daad. Het wás een terroristische aanslag op joden. Het wáren joden die stierven. Omdat Mohamed Merah dat wilde.

Over Mohamed Merah, de schutter van Toulouse, die drie Noord-Afrikaanse militairen (‘verraders’ in zijn ogen), drie joodse schoolkinderen en een assistent-rabbijn standrechtelijk executeerde, zal nog het nodige besproken worden. Hoop ik. Na een gelijksoortig bloedbad in Luik, aangericht door ‘lasser’ Nordin Amrani, werd het al gauw stil. Want Amrani was geen rechts-extremist. En Merah was geen rechts-extremist. ‘Helaas’ geen nieuwe Breiviks met een eng manifest. Wat de media betreft is Anders Breivik het enige werkelijke kwaad geweest tussen 22 juli 2011 en 22 maart 2012. Anders Breivik was en is en blijft nieuws. Anders Breivik is het soort eenling waar deze wereld pas echt beducht voor moet zijn, meer dan voor Al-Qa'ida. Aldus Barack Obama in een verklaring na het Noorse drama.

Terug naar Toulouse, waar de fundamentalist Merah, toen hij zich in het nauw gedreven wist, in zeer klare taal toelichtte hoe hij tot zijn daden gekomen was, wat zijn dromen en drijfveren waren en wat hij nog van plan was: moorden, veel en vaak. Niet willekeurig, maar volgens plan. Daar was geen woord Chinees bij.

Hoe grotesk dus dat er op veel nieuwssites gretig werd gekopt dat de joodse schoolkinderen en de rabbijn per toeval door Merah zijn geliquideerd omdat het hem die dag niet lukte nog een militair dood te schieten. Hij zou daarna zomaar door de straat gereden zijn waar de joodse school zich bevond en op willekeurige slachtoffers hebben geschoten.

Merah schoot de joodse kinderen en de rabbijn echter van dichtbij door het hoofd, gebruikte een automatisch wapen en toen dat wapen weigerde, gebruikte hij een pistool. Een man met een missie, die hij later bevestigde: de dode kinderen in Gaza (schrijnende gevallen, willoos ingezet door Hamas, dat schiet vanuit burgerdoelen) moesten worden gewroken. Meneer Merah was echter te beroerd zijn wapens aan de Israëlische grens op te pakken, waar hij de vermeende daders – de Israëlische militairen – ter verantwoording had kunnen roepen. Nee, hij nam het leven van drie volkomen onschuldige kinderen, een rabbijn, op weg naar school, in Frans Toulouse. En betreurde het dat hij de schoolaanvang had gemist. Al heeft Merah verklaard dat hij aanvankelijk een ander doel had, dan nog doet dat niets af aan de essentie.

De wil van velen om te ontkennen dat het om een antisemitische daad ging, is opvallend. Merah was daar toch helder over? Maar antisemitisme wordt nog altijd gebagatelliseerd, mag er niet zijn, staat andere agenda’s in de weg. ‘Niet iedereen is een antisemiet, Loor’ roept men hier in de straat. Nee, g’dzijdank niet, maar Merah was er wel een. Vraag maar aan zijn broer, die apetrots is op hem.

Voor de nabestaanden van de joodse slachtoffers is het misschien een ‘troost’, hoe wrang ook, dat hun kinderen en broer/echtgenoot/zoon/vader juist geen willekeurige slachtoffers waren en Merahs daad onverkort als antisemitisch zal worden beoordeeld. En dat als gevolg hiervan joodse instellingen beter beveiligd zullen worden door de overheid. In Nederland wordt die beveiliging grotendeels door de joodse instellingen zelf betaald. Ik denk dat het geld dat naar bepaalde subsidiesponzen gaat, beter in die beveiliging kan worden gestoken. Europa, en zeker Nederland, is zijn joden iets verschuldigd.

Nu goed, Merah heeft zijn daad toegelicht en dat mag helpen bij het verwerken, voor zover dat kan, van dit ondraaglijk verlies. Dus wie zijn de ontkenners, de downplayers, om Merahs eigen woorden af te zwakken, te verdraaien, en zijn daden zelfs te linken aan extreemrechts? ('Merah wilde zijn daden FILMEN! Net als Breivik! Heil!') Wie zijn die wegkijkers om zoiets concreets als het alom aanwezige antisemitisme weg te wuiven? Het wás een anti-joodse daad. Het wás een terroristische aanslag op joden. Het wáren joden die stierven. Omdat Merah dat wilde.

En zoals Kleis Jager hier al terecht opmerkte: waarom wordt er niet eerst stilgestaan bij de joodse slachtoffers? Waarom wordt er meteen opgeroepen om moslims niet over één kam te scheren? Een vreemde tendens. Werd er opgeroepen niet alle ontslagen ambtenaren over één kam te scheren toen Karst T. op 30 april 2009 op een menigte inreed? Werd er opgeroepen niet alle dierenactivisten over één kam te scheren toen Volkert van der G. Pim Fortuyn door het hoofd schoot, op klaarlichte dag? Nee. Want het spreekt voor zich dat we dan mensen niet op één hoop gaan gooien. We willen rouwen, herdenken, een eerbetoon brengen aan degenen die laf en uit totale waanzin werden vermoord. En we willen dat er waakzaamheid komt, besef, inkeer over het te lange wegkijken en vergoelijken van wat er gaande is. Dat zijn we verschuldigd aan zij die kansloos stierven.

Rust zacht. Kaddish. Yonathan Sandler (30), Aryeh Sandler (6), Gavriel Sandler (3), Miriam Monsonego (7), Abel Chennouf (25), Mohamed Legouad (26), Imad Ibn Ziaten (30).

19 opmerkingen:

 1. We leven in een zieke wereld die met de dag zieker wordt. Ik deel je woede.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Loor, hebben de Joden niet altijd voor zichzelf moeten zorgen? Zo werd het latere doorgangskamp Westerbork voor de Duitse inval een feit werd uit Joods geld betaald om de Joodse vluchtelingen uit het Derde Rijk in onder te brengen. En dat omdat Nederland weinig zin had in gevluchte Joden. Tijdens de bezetting werden de Joden zelfs de gele Davidsster ambtelijk in rekening gebracht. Kennelijk onder het motto dat het dragen ervan profijtelijk was. Nu de Joden hun eigen bescherming binnen de Israëlische grenzen verzorgen en financieren om een heel groot Toulouse te verhinderen, tiert de wereld boos tegen de Joden. De wereld heeft kennelijk meer aan zielige dan veilige Joden.

  (Filantroop)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Loor,
  Ik, zonder geloof opgegroeid, ben met het Jodendom en het lot van de Joden in aanraking gekomen op mijn twaalfde 1965, niet lachen, door Merijntje Gijzen van A.M.de Jong en rond mijn achttiende, met het toen populaire boek Exodus van de auteur Leon Marcus Uris. En ongetwijfeld op de legere school bij geschiedenis maar daar staat mij niets van bij. Veel boeken gelezen van Joodse auteurs over de verschrikkingen in de kampen.
  In die boeken lees ik niets wat de haat tegen de Joden kan verklaren. Wat hebben de Joden dan toch in godsnaam voor kwaads gedaan...? Is het nog altijd dat zij Jezus vermoord hebben?
  Als ik in de Haaretz lees dat er raketten op Israel worden afgevuurd vanuit Gaza, lees ik dat pas in de Nederlandse krant als de eerste raketten vanuit Israel op Gaza neer komen. De kop is dan altijd: Israëlische raketten ... Nooit begint een bericht met: Palestijnen schieten opnieuw raketten op onschuldige Israëlische dorpelingen.
  Ik ben bang dat de 'we' uit je voorlaatste alinea nooit Nederlandse journalisten zullen zijn en misschien ook wel niet veel Nederlanders.
  Waar de neerbuigende tolerantie en meegaandheid ten opzichte van het mohammedanisme in de westerse wereld vandaan komt is mij overigens een raadsel. Het staat diametraal op het humanisme waar het westen voor zegt te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je, @Ellen.

  @Filantroop, dat van het ambtelijk in rekening brengen van de gele ster wist ik niet eens. Of ik heb het verdrongen.

  @Ron
  Het is pas nieuws als de joden terugschieten. Ik ben er al aan gewend, maar krijg het mezelf ook niet uitgelegd.

  Als klap op de vuurpijl blijkt de Franse lerares die een minuut stilte wilde voor Merah geen uitzondering.

  http://www.youtube.com/watch?v=TUuh9UVBCKg&feature=player_embedded

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben er nog steeds niet uit wat ik nou eigenlijk het afschuwelijkst vind aan deze hele geschiedenis: De laffe moordpartij zelf of de halfhartige reacties, het downplayen & 'verklaren' (Nakbaa = ook heul zielug), de bij Al Jazirah bezorgde geheugenkaart-uit-de-Gopro van Mehar, of het feit dat er ongetwijfeld weer een high profile advocaat klaar zal staan om 'de zwaar beproefde familie' bij te staan om haar recht te verkrijgen:

  http://www.lepoint.fr/societe/le-pere-de-mohamed-merah-va-poursuivre-l-etat-26-03-2012-1445354_23.php

  En dat we vooral niet mogen weten dat er iets grondig mis is met die volgelingen van Mohammed welke sluip- en kindermoord verwarren met verdienste in strijd. Mensen die bewuste kindermoord een-op-een gelijk achten aan çolatoral damage bij de jacht op moordenaars die achter hun eigen kleine broertjes en zusjes schuilen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De lafhartige reacties, Theo. By far.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Loor,

  Allereerst betreur ik wat er is gebeurd.

  Ook betreur ik de manier waarop U spreekt van een antisemitische daad. In hoeverre zijn
  Mohamed Legouad en Imad Ibn Ziaten joods? Dit zijn moslims, die ook het slachtoffer zijn geweest van diezelfde moordenaar.

  Kunt u mij uitleggen wat precies uw bedoeling is geweest wanneer u sprak van een antisemitische daad terwijl hier ook moslims slachtoffer zijn geweest?

  Is het nog steeds antisemitisch volgens u?
  Zo ja, zegt u hiermee dat joodse (slachtoffers) superieur zijn aan de niet-joodse (slachtoffers) van Merah?

  Met vriendelijke groet,

  Ethan Asscher.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Ethan Asscher

  Wanneer er expliciet voor gekozen wordt Joden slachtoffer te maken van een moordaanslag moet er ontzettend veel met de waarheid gesold worden wil het niet in aanmerking komen voor de term antisemitisme. Wanneer Duitse neonazi’s expliciet Turken tot doelwit maken van moordpartijen zullen we ook maar weinig argumenten vinden daar geen racistische moord in te zien. Dus…

  Overigens, dat moslims moslims vermoorden is geen nieuws. Dat schijnen ze met grote regelmaat te doen, kunnen we constateren als we onze neus even in de krant duwen.

  Filantroop

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meneer 'Asscher', u kunt niet begrijpend lezen? Ik weet niet wat ik moet verhelderen en/of toevoegen aan mijn betoog, maar Filantroop vat het, zoals altijd, weer eens uitstekend samen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hert was natuurlijk wel een antisemitische executie en dat kan niet weggemoffeld worden door over de moslim militairen te hebben, want Merah vermoordde die mannen omdat ze niet goed genoeg moslims waren en in zijn ogen The Cause verraden door in Afghanistan te vechten tegen de Taliban. De agenda van fundamentalist islam is helder; vrouwen moeten hun vrijheid en mensen rechten inleveren, homos moeten dood, alle joden moeten boeten totdat Israël verdwijnt als staat en de laatste Israëli de zee in gedreven wordt, sharia wet moet worden ingevoerd enz. enz.
  Om je retorische vraag toch te beantwoorden, waarom we worden gevraagd om niet alle moslims over een kam te scheren....we zijn allemaal doodsbang voor moslim extremisme. Daarom. We willen alleen maar geloven dat het een paar gekken zijn, en dat wij niet in gevaar lopen. Islam is de sterkste groeiend religie ter wereld, er zijn rond de biljoen moslims en de religie radicaliseert.Het is ook in de fase van haar ontwikkeling dat de Christelijk kerk in verkeerde in 1100 AD met haar heksen branding en kruistochten en Spaanse Inquisitie.toen was de kerk ook fundamentalist. We willen allemaal geloven dat het meevalt met Islam en dat maar een paar mensen radicaal zijn en dat wij geen zorgen hoeven te maken. we willen geloven dat onze levensstijl en verworven vrijheden en rechten ook niet bedreigd zijn. Ik denk dat als het tot een strijd tussen de wereldbeelden komt dat de islam zal winnen want religie en fundamentalisme is altijd sterker en duidelijker dan de vaagheid van vrijheid en agnosticisme. Dus het is om onszelf in slaap te sussen als we zeggen, het zijn maar een paar gekken en de meerderheid gelooft niet in zulke ideeën of acties. Ik denk dat de motivatie niet een angst is voor vergelding acties naar moslims toe maar eerder de angst dat dit soort mensen en hun acties the writing on the wall zou kunnen zijn voor onze democratieën.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @literanti
  Bij dat “alle joden moeten boeten totdat Israël verdwijnt als staat en de laatste Israëli de zee in gedreven wordt” wil ik nog wel even een kanttekening plaatsen.

  Namelijk, in dat alle joden moeten boeten, was men vooral zeer actief toen er nog helemaal geen Israël bestond. Zowel de christenheid als de islam bleken er zelfs zeer bedreven in te zijn joden te laten boeten, getuige de vele moordpartijen op joodse gemeenschappen, waar die zich ook bevonden. Je kunt veilig stellen dat sedert Israël een feit is, joden zelf de controle op het moeten boeten in handen genomen hebben. En waarschijnlijk ligt daar de grootste pijnprikkel voor de liefhebbers van het laten boeten van joden. Ze kunnen zich nu namelijk niet meer overal op joden uitleven. Misschien valt het daarom ook niet uit te sluiten dat de joden buiten Israël ervoor moeten boeten dat de Israëlische joden niet meer vrijelijk als boeteling beschikbaar zijn.

  De belangrijkste bron van agressie tegen Israël is vooral gericht tegen het luttele feit dat het land zich niet vrijwillig openstelt voor de moordlustige liefhebbers van het laten boeten van joden. Maar ja, de joden zijn dan ook niet meer van gisteren.


  Filantroop nog een keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Begrijpelijke bezorgdheid van Literanti, kraakheldere conclusie van Filantroop. In Toulouse en de rest van Frankrijk is het nog niet over. Het personeel van de Joodse school, waar de drie kinderen en de rabbijn werden doodgeschoten, ontvangt ondertussen doodsbedreigingen. Een 12-jarige Joodse scholier werd afgelopen dinsdag in Parijs door een 'gang' geslagen, waarbij antisemitische leuzen werden geroepen. Het zal me niet verbazen als de dood van Merah wordt gewroken, met Joden als doelwit, terwijl de Joden hun doden in gepaste stilte herdenken.

  'Toulouse' staat nu ook op de website van de Joodse Omroep:

  http://t.co/lj3k9KAP

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nou, dan moeten maar oppassen dat de dood van Merah niet als een nieuw “bloedsprookje” de wereld overgaat. Met Pesach voor de deur zal ik de matzes maar goed in de gaten houden.

  Filantroop

  BeantwoordenVerwijderen
 14. http://literanti.com30 maart 2012 om 19:00

  After two glasses of wine i can't write in Dutch anymore. I was thinking some more about the executions of children and a rabbi in Toulsouse, near where my sister bought a restaurant... and how officials in France said it was a tragedy equally for muslims and Jews. Of course for the individual muslim soliders who were murdered and for their families it was....but the men were not killed becasue they were born muslim. Those Jewish children were assasinated in cold blood just because of an accident of birth. The muslim soliders had acted in ways Mereh disagreed with , their murders wwre not motivated by racism but by a judgment of thier actions.To shoot little children in the head going to school just because they were born Jewish....I'm sorry but i do see a very big difference. I support the state of Israel because of the Holocaust not because of some fantasy god who supposedly gave them a piece of dry sandy land that has been fought over for millenia. I think the promised land should look more like Tahiti and have less machine guns and more cocktails....but anyway, whatever anyone thinks about Israel's treatment of the palastinians ( and i am very cirtical at times, you can support Israel and still criticize policies) I have never heard of an Israeli civilian going into the Gaza strip and murdering little children going to school just to punish them for being born muslim.
  Thank you for your comment Philistine,I agree completely. Exceept for the fact that the people the Israelis fight against are not the people who tried to wipe them out in Europe. They are now strong and not willing to be victimized and that's good but they are not fighting facists but Palastinians who had nothing to do with World War 2 and feel themselves like helpless victims of an invasion. Europe is responsible for the Holocaust and actually the real cause of all antisemitism is the Catholic Church....don't get me started!.... but the
  Palastinians are justified in saying it has nothing to do with them and they can't be excpected to happily vacate their homes because of what Jews suffered on another continent. I support Israel but not uncritically, I could also never love a man without criticizing and disagreeing with him. If I have no love or commitment to somethinjg why criticize if you don't care? And I think my attitude is very Jewish. The Talmud teachers always taught students to endlessly question and argue and never just accept something as true because an authority espoused it as such, the way the Christians and muslims do.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Maar eerst moet het nog Goede Vrijdag worden.
  Op die dag konden Christenen los gaan op de joden omdat ze immers Jezus vermoord hadden. Het zal me niets verbazen als op Goede Vrijdag in moskeeën de oproep weerklinkt Israél nu eindelijk eens te vernietigen. Ook volgens de Palestijnse Christenen en de PKN is het bestaan van Israél onnodig, omdat de Messias al gekomen is. Er zijn al rellen in Ramallah, het Bayreuth van het Midden Oosten. De mars op Jeruzalem is gaande.
  Hierosolyma Est Perdita of HEP.
  De pogrom yel.
  Philipine.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Carel Brendel schrijft. Philippine.
  http://www.carelbrendel.nl/2012/03/31/nicolas-sarkozy-geeft-een-signaal-af-tegen-de-haatpredikers/#more-574

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Dag Loor.

  Allereerst wil ik je zeggen dat ik je bewonder om de energie die je steekt in het schrijven van deze stukjes. Het is een achterhoedegevecht om 'de waarheid'. De voorhoede, die bij het grote publiek nog steeds in de schijnwerpers staat, is in handen van de oude media en daar zal je de agitprop blijven lezen, zien en horen. Wij moeten het doen in de dungeons van het internet. Hoewel ik in het Parool van afgelopen zaterdag een heel goede reactie las van een lezeres met als titel 'Conformeren aan de Islam'. Zomaar in een Amsterdamse krant! Nog niet zo lang geleden was dit ondenkbaar in de rubriek 'het laatste woord'. Hoop dat jij met jouw talent ook een podium gaat krijgen in de voorhoede.

  Tiscali

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hopeloos dus.
  Philippine.  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dU71nFMt7pw

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Tiscali en Philippine
  Helemaal hopeloos acht ik de strijd tegen het antisemitisme en de in het antizionisme verpakte versie ervan niet. De papieren pers bevindt zich in een eindfase, en daarin zijn het antisemitisme en antizionisme het sterkst zichtbaar. Het gaat zich in de toekomst steeds meer op internet plaatsvinden en als we eenmaal gelijke zijn in de ter dienste staande middelen dan gaat het om scherpzinnigheid en snelle vingers. Ik herinner me een periode dat er nog geen vrijsprekende weblogs waren en mijn vingers dagelijks jeukten. Een ingezonden stukje schrijven kon vies tegenvallen vanwege de voorselectie van meningen en de oude vertrouwde censuur. Ja, natuurlijk heb je de omroepen nog. Daarin staan we vrijwel machteloos. Maar overschat die ook niet. De kijkdichtheid is beperkt en men preekt er vrijwel uitsluitend voor eigen parochie. Dat neemt niet weg dat een mate van pessimisme gerechtvaardigd is. Maar ooit was de vrouw slechts voorbehouden tot het werpen van nageslacht en de arbeid aan aanrecht en wastobbe. Maar zie, de aanvankelijk eenzame strijd tegen de bierkaai van Alletta Jacobs heeft toch mogen baten. Waarmee ik maar wil zeggen, dat ook lijkt een strijd kansloos, wie opgeeft heeft al bij voorbaat verloren.

  Filantroop

  BeantwoordenVerwijderen