31.7.13

Verkreupeling door constante vrees

door Hafid Bouazza


Bij Zomergasten zondag j.l. was Hans Teeuwen niet alleen onderhoudend en prikkelend, hij liet ook een lyrische kant van zichzelf zien. Hij prikkelde de kijkers te mijnent geregeld tot luid commentaar en onderlinge discussies; zijn verweer tegen de gruwelijke term en dooddoeners ‘islamofobie’ en ‘racisme’ was epigrammatisch; zijn zelfkritiek op zijn geestestoestand na de moord op Theo van Gogh was lyrisch.

Zorgwekkend echter was zijn bekentenis zelfcensuur toe te passen uit angst voor dreigementen en geweld uit islamitische hoek. In Nederland. De enige zelfcensuur die een kunstenaar (en ik beschouw Hans Teeuwen als een begaafd kunstenaar) toepast, moet worden ingegeven door een zelfkritisch vermogen en niet door angst. De prachtige monoloog van Pat Condell, die aan deze bekentenis vooraf ging, vormde een andere reactie op islamitisch geweld en drammende onredelijkheid – de retorische reactie van de tirade, van de ronkende donderpreek waarin God schittert door afwezigheid en waarbij de tong zwiept en striemt zonder slachtoffers te maken.

Het was een ariaversie van de hartenkreet van Howard Beale uit de film The Network (Sidney Lumet, 1976): ‘I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore!

Het is de fulminatie van een beschaving die het woord boven het wapen stelt, zoals het hoort. En laten we eerlijk zijn, hoe hard het woord ook moge aankomen (en de orator die niet weet te schrijnen waar hij wil kwetsen is zijn zeepkist niet waard), het woord zal altijd als een kwinkeleren klinken in vergelijking met het krakeel van wapengekletter. De filippica van een welbespraakte individu klinkt altijd aangenamer dan het hese gekrijs van de ambassadebestormers en vlaggenverbranders, van de moordenaars en vrouwenhaters. Altijd.

Angst doet niet alleen huiveren, maar beperkt ook het spectrum van de menselijke emoties, want woede zal men niet licht uiten als men bang is het leven te verliezen. Nu mag woede een vorm zijn van onmacht, zoals opvoeders ons plachten te leren, maar is het niet beter je onmacht te uiten dan emotioneel verkreupeld te zijn? Want dat is natuurlijk wat (zelf)beperking is, een vorm van mankheid.

Is dat niet wat het uiteindelijke doel van terreur is? Verkreupeling door constante vrees.

Dus wie schetst mijn stomme verbijstering toen ik Monique Samuel bij Marijnissen en Knevel zag (maandag 29 juli 2013) die een verklaring voorlas aan de moslims nadat ze ernstig bedreigd is? Ik zal die verbijstering schetsen. Zij vertelde dat ze door drie Marokkanen werd ingesloten en bedreigd omdat ze de islam en hun ‘geliefde profeet’ (laat me niet lachen) zwart zou maken. ‘Among others,’ voegde ze eraan toe. Hiermee doelde ze ongetwijfeld ook op haar seksuele geaardheid, die haar hoogst persoonlijke zaak is.

Ah! Drie mannen tegen een vrouw, zo kennen we de onderlinge solidariteit en etnische harmonie van onze geliefde medelanders weer. En altijd weer goed om te zien hoe de ‘religie van vrede’(hou op!) zo’n pacificerende uitwerking heeft op het karakter van haar aanhangers.

Angst was duidelijk in haar overslaande stem te horen toen zij voornoemde verklaring voorlas, rijkelijk gekruid met islamitische plichtplegingen en gemeenplaatsen; ze begon zelfs met de aanhef  ‘In naam van Allah de Barmhartige Genadevolle’. Ze gaf aan de islam en Mohammed te respecteren (zij zelf is christen). Als verzoening voor de laaghartige en onbehouwen dreigementen van de grommende moslims, die ongetwijfeld in anonieme grotten hurken, had ze zelfs besloten een dag mee te vasten!

Een bedreigde vrouw die verontschuldigingen aanbiedt aan haar bedreigers? Sinds wanneer zijn we hier in het konijnenhol gevallen? Of zou het toch ramadan zijn, de ‘sprituele’ maand van bezinning en overdenking en vraatzucht? Ik heb het echt zelf gehoord van een vastende moslim op mijn favoriete programma Het Ramdanjournaal: ‘Tijdens ramadan ben ik minder agressief.’ Ik durf me niet af te vragen hoe snel hij dan wel agressief wordt na het Suikerfeest.

Monique Samuel wil ik niet afvallen, noch denk ik dat zij mijn steun nodig heeft. Laat ik mijn positie duidelijk maken, uit een oprechte liefde voor een land waar ik mijn vleugels kreeg en leerde fluiten en uit een afgronddiepe woede om een waanzin die hoe dan ook gestopt moet worden, want anders is het einde zoek (als we de einder al niet uit het oog zijn verloren).

Moslims, ik respecteer jullie religie niet; ik heb niet eens een atoom van eerbied voor de dagelijkse en jaarlijkse rituelen, voor de verboden en geboden van jullie godsdienst. Ik heb geen respect voor de mythe van Mohammed. Ik vind Allah een armoedig verzinsel. De hoeri’s zijn een lachertje. Geweld is voor mietjes. Dreigen is voor leeghoofden (ga toch werken).

In den beginne was het woord en het woord was bij de mens en in het einde zal er het woord zijn, want een mens heeft meer woorden dan hartslagen tot zijn beschikking. Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer.

I’m as mad as hell, and I’m not going to take this anymore! in de woorden van Paddy Chayefsky (1923-1981), scriptschrijver en, ja inderdaad, een  jood.

Hafid Bouazza (1970) heeft in de afgelopen vijftien jaar aan tal van kranten en tijd­schriften bijdragen geleverd die voor ophef zorgden, reacties uitlokten en bovenal aantoonden dat Bouazza een van de grote schrijvers van onze tijd is. Bouazza publiceerde eerder De voeten van Abdullah (E. du Perronprijs 1996), Momo, Een beer in bontjasSalomon, Paravion (De Gouden Uil 2004), Spotvogel en Heidense Vreugde. Ook is hij samensteller-vertaler van de Arabische Bibliotheek en vertaalde hij Shakespeares Othello en Het temmen van een feeks. Dit essay verscheen vandaag in NRC.

74 opmerkingen:

 1. nog geen reakties .....ook ik durf niet , laat dit de reaktie zijn , duidelijker kan niet .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even voor de duidelijkheid, want men praat zonder de feiten te kennen. De Qur'an beschrijft Islam niet als een religie. Het is een levenswijze. Er zijn geen geestelijken in de Islam, er is geen hiërarchie. Lees nou die Qur'an nou eens en praat dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Simon het wachten is op de punkislam met zoveel anarchie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is er een kentering in het Midden Oosten?
  At the core of this behavior lies the “us and them” policy/rhetoric of Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan, whose purpose is to discriminate against those who do not share the conservative lifestyle of a pious Muslim and create a sort of “neighborhood pressure” on them. But this oppression is not limited to the scope of the secular-conservative debate in Turkey as the trend of this behavior is to expand its influence on different segments of the society through intimidation.
  http://www.hurriyetdailynews.com/welcome-to-the-turkish-republic-of-police-state-.aspx?pageID=449&nID=49036&NewsCatID=429

  en
  Tunisian Education Minister Salem Labyedh has resigned, the prime minister's spokesman said on Wednesday, as pressure mounts on the Islamist-led government to step down amid a growing political crisis.
  http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/77898/World/Region/Tunisian-minister-resigns-as-pressure-grows-on-gov.aspx

  en
  Protesters attacked offices of Libya's Muslim Brotherhood and the headquarters of a liberal coalition on Saturday after demonstrations sparked by assassinations in the eastern city of Benghazi turned violent, witnesses said.
  http://english.ahram.org.eg/NewsContent/2/8/77530/World/Region/Libyans-attack-offices-of-Muslim-Brotherhood-after.aspx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een eer om zo'n column op je blog te mogen plaatsen,! Tot nu toe de beste in de serie Hans Teewen als Zomergast.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor iemand die zoveel kritiek heeft op religie leest dit stuk van Bouazza als een religieus aandoende text....jk

  Dat mensen bedreigd worden is ernstig.

  Maar Hans Teeuwen die het heeft over mensen die zich moreel superieur voelen en goed willen doen etc., wat een afgezaagd verhaal, zo 2004. Wie zijn die softe mensen? Valt wel mee in een land waar we gelijk asielzoekers in de bak gooien.

  Rechts strijdt weer tegen huisvrouwtjes die nog nooit een neger van dichtbij hebben gezien.

  En die islamophoben en racisten, nou ik ken ze, van het pesten op school tot het cybergetreiter op internetfora.En dat moslim bashen, gedver, na 12 jaar weten we het wel, de moslims hebben het gedaan.

  Eurabia zal spoedig een feit zijn.

  Rechtse mensen die meer weten over de islam dan sommige moslims.Ik weet niks van religie, en dat wou ik graag zo houden.

  Het getuigt allemaal van zo weinig historisch besef.In sommige delen van de wereld leven mensen nog in de middeleeuwen, ja, wie zei dat dit ooit anders was?
  We zijn niet allemaal hip en urban
  Jammer dat het allemaal langzaam gaat, conservatisme is hardnekkig.
  En wee je gebeente als je die arme zwartjes gaat helpen! Alleen schelden vanaf de zijlijn! Ik besef dat moslims alleen zichzelf kunnen verlichten.

  100 jaar geleden moest de eerste wereldoorlog nog beginnen, de Duitse soldaten gingen fluitend naar het front, hoe anders nu?
  Europa heeft eeuwen lang gevochten en dictaturen gekend.Mijn ouders zijn geboren in WOII, als kind leerde ik al dat je nooit een groep de schuld moet geven.
  Behalve rechtse mensen natuurlijk.Just kidding.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank je Hafid. Eindelijk een (mede) islamcriticus die de godsdienststichter Mohammed geen profeet noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Was je ff naar de coffeeshop geweest voordat je je reactie schreef, Otto? Chapeau, Hafid. Het is meteen een antwoord op mijn eerste post onder je vorige stuk.

  Gideon

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi stuk en ga er vooral mee door.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @simon Soesan
  Een levenswijze zonder hierarchie, dat zal misschien best zo zijn, maar waarom is iedereen dan zo gepikeerd als de profeet wordt afgebeeld, als er geen hierarchie is, is iedereen gelijk, en zou iedereen afgebeeld mogen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeer goed en elequent geschreven, maar ik vrees dat degenen die deze woorden ter harte zouden moeten nemen ofwel policorrect verblind zijn, ofwel principieel niet in staat zijn om zich los te maken van hun religieuze indoctrinatie.
  Helaas lijkt het hier een strijd van sprekers versus strijders te worden en hoewel de pen machtiger dan het zwaard is, duurt het immer te lang voordat sprekers strijders durven te worden. Gaan wij ons pas verzetten als de aanleidingen daadwerkelijk barbaars worden.....

  Ray, Venlo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sluit mij volledig bij de woorden van Ray, Venlo aan. Kan het niet beter verwoorden.

   Rovi.

   Verwijderen
 12. Heb je gerookt tijdens het schrijven van dit stukje? Als het antwoord ja is kan je binnenkort de NVWA verwelkomen, want schrijven is je werk en je werkplek dient rookvrij te zijn. Ordnung muss sein!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. "voor de verboden en geboden van jullie godsdienst.". Islam is een religie, een politieke stroming, een cultuur maar geen godsdienst. Eerder het tegenovergestelde. Er wordt echt geen god mee gediend.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @anoniem, -als er geen hierarchie is, is iedereen gelijk, en zou iedereen afgebeeld mogen worden. -

  Zoals hierboven als staat, ga eerst de koran eens lezen. Je mag feitelijk van niemand een afbeelding maken in de islam.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh god de zelfcensuur kaart. Die hadden we niet zien aankomen. De selfforfilling prophecy daarvan spreekt boekdelen. Hans is niet dom maar wel geïndoctrineerd door de onderbuik zoekend naar bewijs. Om over verdedigers van het vrije woord maar te zwijgen. Want Pim trok ook meerdere malen de 'dat kunt u niet zeggen' kaart zoals bij Marcel van Dam. Ondanks dat het idd onder de gordel was wat de heer van Dam tentoon strijde staat zoiets dergelijks haaks op de absolute vrijheid van meningsuiting. Verder wil ik wel zoals Hans met iets luchtigs afsluiten. De enige vraag die ik had na zg was of uberatheistenfobie dan wel een ziekte is?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Aardig stuk, alleen dat gebod Evolueer!
  Daarmee zeg je dus dat Moslims een mindere soort dan jij bent. Dat komt mij nogal racistisch over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach gut, die domme Westerse reflex: kritiek op christenen is nooit racistisch (terwijl er genoeg zwarte christenen zijn), maar kritiek op de mohammedanen wel (terwijl de helft van Bosnië-Herzegovina blank en moslim is). Evolueer, Robert, evolueer!

   Verwijderen
 17. Waarom kan men niet individuele mensen afrekenen op hun daden, maar kijken ze er een hele religie op aan?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kunt je haat botvieren op alle misstanden die er bestaan. Je kunt de islam als oorzaak aanwijzen van alle ellende die je tegenkomt. De achtergesteldheid kun je altijd verwijzen naar de Koran en hier heilig in geloven. Je kunt je woorden kracht bij zetten door tussen haakjes iets te roepen. Je kunt dedaine woorden gebruiken om je intellect te etaleren.
  Het doet niks af tegen moslims die beter weten. Die niet achtergesteld zijn. Die wel foutloos Nederlands en andere talen kunnen spreken en schrijven. En die het woord van Allah, de meest-machtige, de barmhartige, zo goed mogelijk proberen te na te leven.
  Jouw teksten zullen bijval krijgen van de ongelovige ziel, omdat jouw woorden hen zoet in de oren klinkt. Het zal de opmars van de islam nooit tegen kunnen houden.
  Kijk eens naar de Nederlandse vrouwen die moslima geworden zijn. Loop eens een gebedsruimte binnen bij een willekeurige universiteit. De islam komt een stralende toekomst tegemoet in Nederland. Een Nederland waar mensen zoals jij steeds verder de marge ingedrukt zullen worden en waarbij de geschiedenis jullie hard zal veroordelen.
  De islam is niet de islam zoals jij die kent. De islam die jij kent is de cultuur waarin je bent geboren. Een cultuur toegeschreven aan de islam. Wees blij dat de islam is toegeschreven aan je cultuur, want als dat niet zo was geweest, vrees ik dat het niet zou blijven bij ramen afplakken met krantenpapier. Achterlijkheid verhelp je niet door er een islam etiket op te pakken. Achterlijkheid overwin je door de islam te leven. En daar horen afgeplakte ramen niet bij Hafid.
  Moge Allah je hart weer beroeren voor imaan. Jouw welbespraaktheid kan een positief effect hebben op de moslim gemeenschap in Nederland. Persoonlijk denk ik dat je daar ook meer mee kunt bereiken.
  Het ga je goed.
  Een Turk uit Gorinchem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtig stuk ! Jij weet beter. Allah weet beter. Beste medicijn tegen deze haters is negeren en doorgaan met leven en dahwa

   Verwijderen
  2. Waarom weet hij nou weer beter? Dit is zijn mening...
   Niemand heeft gelijk qua religie/levenswijzen/culturen. Iedereen heeft zijn eigen pad
   Voor jullie is dat de islam, voor anderen absoluut niet en dat hoeft ook niet.
   Respecteer elkaar in die verschillen en laat elkaar gewoon leven.

   Verwijderen
 19. Adam Corruptie31 juli 2013 om 23:49

  @ Robert - 31 juli 2013 23:29
  Ben je mal?!
  Iemand aansporen zich te ontwikkelen ('evolueer!') lijkt mij geen vorm van racisme, wel?
  Een groep anders behandelen om redenen zoals gesteld in artikel 1 van de Grondwet wel.

  Laten wij helder zijn .. wij faciliteren hen, het belijden van hun (zoal elke religie, achterlijke) geloof en -hoewel we Islam inhoudelijk afkeuren en dit uiten- respecteren wij hen in de vrijheid te geloven. Andersom is een ander verhaal. Wij Kafirs moeten in principe dood. DAT is het verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. "Oh god de zelfcensuur kaart. Die hadden we niet zien aankomen. De selfforfilling prophecy daarvan spreekt boekdelen. Hans is niet dom maar wel geïndoctrineerd door de onderbuik zoekend naar bewijs" de onderbuik kreeg Theo daar niet het mes in??

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Laten wij onszelf hiermee bezighouden zodat wij ons leven inhoud lijken te geven. Dit geldt met name voor schrijvende pers/prozaisten.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat een nutteloze negatieve citaten, islam - leefwijze, geloof - wat doet het er toe. Iedereen weet dat het over de "alleen eigen volk (lees mannen) respecterende" moslims gaat.
  het gaat er toch dat iedereen begrijpt waar het bericht over gaat.
  Ga dan niet zeuren over dat de auteur niet begrijpt waarover hij het heeft.

  Angst betreffende vrijheid, daarom bestaat dit bericht. Niet gek ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Geweldig stuk respect voor de schrijver dat hij dit schrijft. De meeste mensen steken hun kop in het zand en hopen dat het beter wordt. De moslims gaan niet integere hoeveel "graties geld" er ook tegenaan wordt gegooid door de pvda. Integratie moet iemand willen, maar dat ontbreekt bij veel moslims want zij zien zich superieur aan de niet moslims.
  De bekende druppel valt binnenkort!

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Allochtonen vinden de islam goed?! In de koran staat dat Joden, Christenen en ongelovigen allemaal dood moeten en naar de hel gaan. En dat ze apen, honden en varkens zijn. Hans Teeuwen wilde maakte daar weleens een grapje over op het toneel. Die moet daarom ook op zijn tellen passen door het geloof van de 'vrede'!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. @Simon Soesan,
  je stelt dat de koran de islam niet ziet als een religie, wel als een levenswijze. Maar het Mohammedanisme ziet zichzelf als de volmaakte religie, de ware religie zelfs. De koran is slechts een klein stukje van het Mohammedanisme. Er zijn méér dingen waar rekening mee gehouden moet worden, zoals de tradities en al die potsierlijke rituele handelingen.

  Door het hele stelsel van gebruiken is er een niet meer te stoppen aftakeling van de geest in gang gezet. Iedereen met ook maar het minste verstand weet dat het Mohammedanisme geen geloof is maar een vorm van misdaad.

  In de koran komen geen geestelijken voor. Dat wil zeggen andere geestelijken dan de profeet. Alles wat er nu rondzwermt is er later bij verzonnen, toen die oplichter dood was. Voordat die proleet de pijp uit ging bestond er slechts de hiërarchie van één! Een baas en de rest waren allemaal slaven. In naam was die baas natuurlijk Allah, maar in feite was dat Mohammed, omdat Allah een verzinsel is! In de koran is nooit gesproken over hoe de opvolging moest zijn, daarom is er binnen de islam nog steeds een een-op-een verhouding, één geleerde imam staat boven een aantal domme moslims. Zij moeten allemaal 5% of 20% afdragen aan de boven hen gestelde. Als dat geen hiërarchie is dan weet ik het niet meer. In de maffia gaat het net zo.

  De koran is geschreven door Mohammed voordat hij dood ging. En er is nooit rekening mee gehouden dàt hij dood zou gaan, was ook volkomen oninteressant. Het ging om de macht en het geld, het ging om hoeren en slaven. De rest zal Mohammed aan zijn reet roesten. Het kalifaat is er bij verzonnen, net als ayatollahs, het soefisme, de Ahmediyya. Kortom, het hele Mohammedanisme is voor 100% verzonnen, en buiten de koran is men stevig doorgegaan met extra dingen er bij verzinnen.

  Ik heb al iemand eens horen praten over vergeving en verlossing! Een gotspe!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hafid,
  Jij verdient mijn eeuwige bewondering!
  Chapeau!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Ha, ha, ha. Die Gorcummer is gewoon een ouwerwetse imperialist joh.

  Mijn advies; sla de gedachten van die ouwe Bento de Spinoza er nog eens op na. Hij had in 1650 al begrepen hoe het echt zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Mooi stuk

  In het christendom is er een Christus
  Die zei vergeef hun vader zij weten niet wat ze doen
  Islam is een haatcultuur
  Waarbij de kleine stroming alevieten, nog het meest humaan lijken te zijn
  De rest leeft op middeleeuwse grondslag
  Geborgen door elkaar En hun perverse tradities

  Liefde en islam
  Lijken slecht samen te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Mooi stuk

  In het christendom is er een Christus
  Die zei vergeef hun vader zij weten niet wat ze doen
  Islam is een haatcultuur
  Waarbij de kleine stroming alevieten, nog het meest humaan lijken te zijn
  De rest leeft op middeleeuwse grondslag
  Geborgen door elkaar En hun perverse tradities

  Liefde en islam
  Lijken slecht samen te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Bedankt voor dit geweldige stuk!

  @Robert 31 juli 2013 23:29
  Racistisch ben je discrimineert op grond van ras. Islamieten vormen geen ras.

  Discriminatie dan?
  Discrimineren is onderscheid maken obv factoren die er niet toe horen te doen.

  Iets hebben tegen mensen die o.a. zelf tegen vrijheid zijn lijkt mij een geldige reden om onderscheid te maken.

  Goede nacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. "Achterlijkheid overwin je door de islam te leven" schrijft Gorcummer. Dit klopt natuurlijk wel, daar de achterlijke dan niet meer zelf hoeft na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Integendeel. Heb je zelf wel eens oprecht de vertaling van de Koran gelezen, met als doel te leren wat de Koran nou echt zegt? Of laat je dat denken maar aan anderen over en baseer je jouw mening op de mening van anderen?

   Verwijderen
  2. Allahu akbar ! Gorcummer laat ze lekker haten. Het is maar internet

   Verwijderen
 32. Dag Hafid,

  Echt een goed en solide stuk! Voor mij is de Islam niet veel anders dan andere monotheistische godsdiensten. Ik geloof ook wel in een gematigde Islam, ik ken genoeg moslims die hier de boel niet willen overnemen.

  Het is goed dat er publieke figuren opstaan om de onvrede te uiten en de problemen te benoemen. Het zou nog mooier zijn als er iemand opstaat die iedereen kan verbinden. Laten we met zijn allen naar de hemel gaan, een hemel die we zelf creëren hier op aarde.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Leuk stuk, doch spijtig dat je geen respect kunt opbrengen voor de islam. Daar is namelijk niets mis mee. De islam is niet de vijand. De islam is niet de reden dat het in ons land zo misloopt. In plaats van de islam aan te pakken moeten we ons focussen op de mensen in ons land die zich niet gedragen. Paspoort afnemen en uitzetten, simpel. De straffen zijn hier in vergelijking tot deze in bijvoorbeeld Marokko, Turkije een lachtertje. Dát is het probleem en niet de islam. Stop toch eens met het zaaien van angst en haat. Daar wordt niemand beter van. Groeten van een Nederlander.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Gorcummer, al zou ik de Koran 10x van voor naar achter lezen (ha snappie) dan nog geeft iedereen er zijn eigen interpretatie aan. Je kan je wel achter dat boek verstoppen en je overal onderuit proberen te praten, maar uiteindelijk zal je op je daden worden afgerekend en niet je woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik snappie (ha ha), maar heb je het 1x van achter naar voor gelezen dan? En heb je daar je eigen interpretatie aan gegeven?
   Of laat je dat interpreteren (denken) aan anderen over en schuil je jezelf achter de angst en de daarmee gepaarde haat die mensen hebben?
   Ik verstop mij nergens, maar probeer je iets duidelijk te maken met mijn woorden. En dat is een daad waar ik graag achter sta.

   Verwijderen
 35. Dus omdat ik geen fan ben van de islam zou ik geen turken of marokkanen kennen? Want als ik die wel zou kennen dan was ik nu ook moslim ofzo? Ik ken plenty moslims, uit mijn tijd in Utrecht en Amsterdam, ik kwam bij hen over de vloer en zij bij mij. Nu nog steeds trouwens al minder. En dat ging van hoeren en snoeren, zuipen en gokken. Maar thuis waren het vrome moslims. Daar heb ik geen probleem mee, maar het is het ware gezicht van de meeste "moslims". En nee, ik heb de hele Koran/Bijbel/Tenach gelezen. Dus mag ik geen mening hebben over het gedrag van moslims blijkbaar, of christenen, of joden. Nou das dus de lol in Nederland, dat mag ik wel. Mooie termen vind ik altijd dat islam vrede is en dat er nooit onschuldigen zullen worden aangevallen. Wat iemand schuldig maakt wordt er voor het gemak niet bijgezegd. Is een Jood schuldig, of een christen, of een blonde vrouw in een string? Ik krijg vaak het gevoel van wel. En het zal inderdaad vrede zijn, maar pas als iedereen is bekeerd. Alle islamitische landen hebben een paar dingen gemeen. Zand,door ontbossing en instabiliteit door interne gevechten en oorlogen. En wat is de goede uitleg van de Koran? Daar zijn we nog niet over uit als ik kijk naar het onderlinge geweld tussen soennieten, sjiieten en alevieten. Ken je Memri tv op youtube? Daar komen geregeld uitspraken/fatwa's van "wijze" mannen langs. Daar leggen ze uit hoe je je vrouw moet slaan zodat het volgens de regels is bijvoorbeeld. Willekeurig voorbeeld hoor. Maar luister,ik heb geen angst voor de islam, maar ik ben waakzaam voor degenen die denken vanuit hun religie mijn persoonlijke levenssfeer te treden. Het feit dat je mijn afkeer als haat ziet, net als je mede reageerder zegt meer over hoe u over "ons" denkt dan andersom. Ik ga niet ontkennen dat er in Nederland veel "haters" van de islam zijn, maar er zijn evenzoveel haters van westerse waarden, wat grappig genoeg samenvattend een westerse waarde is. Maar goed, je doet je best maar. Ga mij maar vertellen dat ik de ware islam niet ken en dat ik me laat influisteren door anderen. Want dat gaat natuurlijk niet op in de moskee, daar wordt overal ter wereld dezelfde uitleg gegeven. Ik gun je je geloof en alle anderen in de wereld, maar ga mij er niet mee lastigvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Dat moet dus zijn niet de hele K/B/T gelezen. En al zou ik dat doen en niet tot dezelfde conclusie komen als u dan snap ik het vast niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Het Nederlandse alfabet kent slechts 26 letters. Dat Hafid Bouazza desondanks een zo prachtig geschreven en ware column aan mekaar weet te breien verdient heel wat meer respect dan een pedofiele psychopaat op een vliegend paard ooit zou moeten krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. De Qur'an of Islam is niet zozeer het probleem. Het probleem word voornamelijk veroorzaakt door waar de "gastarbeiders" vandaan kwamen. Zelfs in eigen land worden deze mensen met de nek aangekeken. Veel agressie, laag IQ, crimineel gedrag,etc. Voor veel mensen is alleen dit al genoeg om een hekel te krijgen aan moslims. Er is totaal geen zelfreinigend vermogen binnen de islam. Tel daarbij op de constante dreiging(en) met terreur als "we" niet doen wat "zij" willen en we zijn dr wel klaar mee.

  @Simon snoeshaan: Het is precies de levenswijze van vele moslims die zoveel mensen tegenstaat. Agressie, haat richting autochtonen, criminelen, enz. Waar komt dat dan vandaan?  BeantwoordenVerwijderen
 39. O, Gorcummerenkwel, zie je niet hoe hilarisch dit stuk is? En hoe waar.. je bevestigd alles regelrecht. Niet zo handig dus.

  Wendy

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Opdat het ons niet ontgaat dat ook u de Van Dale hebt. En een mening.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Heel mooi stukje, dit zouden alle Nederlanders moeten lezen!
  VERPLICHT !

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Wel mee eens. Mag dat nog? Ik met mijn grote mond altijd...

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Wat een juweeltje weer van het grote talent Hafid Bouazza. Met zulke bijdragen aan het debat ben je niet voor niets op de wereld geweest. Een taalkunstenaar met lef gezien zijn culturele achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Mooi geschreven en helaas o zo waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Thnx, mooi stuk.
  Vertalen in het arabisch en voorlezen in de moskee.

  BeantwoordenVerwijderen
 46. "Jouw teksten zullen bijval krijgen van de ongelovige ziel, omdat jouw woorden hen zoet in de oren klinkt. Het zal de opmars van de islam nooit tegen kunnen houden.
  Kijk eens naar de Nederlandse vrouwen die moslima geworden zijn. Loop eens een gebedsruimte binnen bij een willekeurige universiteit. De islam komt een stralende toekomst tegemoet in Nederland. Een Nederland waar mensen zoals jij steeds verder de marge ingedrukt zullen worden en waarbij de geschiedenis jullie hard zal veroordelen."

  Met andere woorden, als de islam meer aanhangers krijgt, zullen anderen minder rechten krijgen. En dat is nou precies wat mij zo tegenstaat aan die hele ideologie.

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Fenomenaal stuk. Niets aan toe te voegen. Bedankt Hafid!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Op internet zijn er denk ik wel 30 websites waar ongeremd kritisch geschreven wordt over de islam, met daarbij ook een constante berichtgeving over alle ‘goede daden’ van de islam. En wie zich daar een tijdlang in begeeft, die kan uiteindelijk de indruk niet vermijden te maken te hebben met een ideologie die bijzonder repressief is. Maar volgens het politiek correcte dogma is de islam niets anders dan een vredevolle religie, die zich vrijelijk kan ‘integreren’ in de Nederlandse samenleving, en die vooral niet geprovoceerd mag worden met al te veel kritiek en vragen. Zodat we dan toegroeien naar een cultuur waarin politieke commentatoren op straat bedreigd worden, en de bekende spreekhoofden daar bijna wegkijkend op reageren. Men is Karl Popper blijkbaar vergeten, met zijn spreken over tolerantie en intolerantie en de open samenleving en zijn vijanden. Of we weten niet meer hoe een vijand er uit ziet, zodat ons pas een licht opgaat als men aanstalten maakt je hoofd af te zagen. Een dergelijke laksheid voorspelt niet veel goeds voor de moderne open samenleving in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 49. @Otto 31 juli 19:32

  Otto klaagt over "Rechtse mensen die meer weten over de islam dan sommige moslims", waarna hij stelt "Ik weet niks van religie, en dat wou ik graag zo houden", om vervolgens te stellen "Het getuigt allemaal van zo weinig historisch besef".

  Zo is het maar net Otto: gebrek aan historisch besef brengt het Westen aan de rand van de afgrond! En dat is precies wat ik jou, en mensen zoals jij, kwalijk neem.

  @Gorcummer 31 juli 23:36
  Een welbespraakt commentaar op Hafid, proficiat. Mag ik toch even inhaken op een elementje in jouw opmerking? Je zegt Hafid dat
  "De islam is niet de islam zoals jij die kent. De islam die jij kent is de cultuur waarin je bent geboren. Een cultuur toegeschreven aan de islam. Wees blij dat de islam is toegeschreven aan je cultuur, want als dat niet zo was geweest, vrees ik dat het niet zou blijven bij ramen afplakken met krantenpapier. Achterlijkheid verhelp je niet door er een islam etiket op te pakken. Achterlijkheid overwin je door de islam te leven".

  Tja, weet jij zo zeker dat de islam niet is zoals jij die kent? Wellicht is een verwijzing naar Hans Jansen op zijn plaats? Hij stelt in zijn werk (en hij niet alleen) dat de koran twee tegengestelde berichten uitzend: die van vrede en liefde, en die van oorlog en haat.
  Nu is het zo dat een mens dat in het een, dan wel in het ander gelooft, niet in staat is het tegengestelde bericht in een en dezelfde boodschap waar te nemen. Ik vrees dat dit ook jou overkomen is. Dus lees die Medinische verhalen, en begrijp het begrip abrogatie dat door de koran zelf voorgesteld wordt. Dan begrijp je dat Hafid de spijker op de kop slaat.

  Daarnaast mis je nog iets essentieels als je spreekt over de islam zoals Hafid die kent. Je zegt dan dat dit een gevolg is van cultuur (die Hafid kent). Lieve schat, godsdienst (maar ook de islam) is een uiting van cultuur! Het staat daar niet boven, onder of naast. Dus de door jou omschreven achterlijkheid bestrijd je daarom ook binnen die cultuur, of in ieder geval binnen een culturele omgeving (ingeval van cultuurstrijd, zoals hier duidelijk het geval is). Achterlijkheid, waarvan je het bestaan gelukkig wel erkent, bestrijd je dus door de grondstellingen van de betreffende cultuur aan de kaak te stellen. Dit doe je onder andere door het gehele werk (in dit geval de koran) te lezen waarop de betreffende cultuur (in dit geval de islam) is gebaseerd.

  Succes met je studie. En vergeet niet al die moslimvrouwen die massaal de islam verlaten uit angst voor de islamitische mannenhaat voor vrouwen!

  Marc Bouwman

  BeantwoordenVerwijderen
 50. Simon Soesan schreef,

  -"Lees nou die Qur'an nou eens en praat dan!"-

  Nou, dat heb ik gedaan (in 2001) -van kaft to kaft. En begreep nog minder hoe je dit boek als 'volmaakt' en (samen met wat andere overgeleverde lulkoek) als levensleidraad kunt beschouwen. Tenzij je er van kindsafaan mee volgepropt bent (indoctrinatie) en niet logisch kunt- of durft na te denken.

  Een man hoorde volgens de gangbare verhalen jarenlang de 'stem van een engel'. Voor stemmen horen in je hoofd word je nu behandeld. De uiterst vervelende ruis in je hoofd -Mo schijnt meermalen een poging tot zelfmoord te hebben gepleegd vanwege de overlast in zijn kop- is dus géén 'openbaring' van een of ander god. Als je dat serieus neemt ben je een idioot. Wellicht als gevolg van hersenspoeling, maar je blijft een idioot als je het als volwassene serieus neemt -tenminste, als je de mogelijkheid hebt om er anders tegenaan te (leren) kijken, wat niet overal kan/mag.

  Hallo Ron, u hier? Ben je die 'wijze'? Zo ja, grote groet. Hoe is het?

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Vond reactie van Knevel op smeekbede van Monique Samuel eerst wat vreemd, maar bij nader inzien briljant. "Je hebt een levensverzekering afgesloten".

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Eerlijk en terecht stuk met een prachtig einde! "In den beginne was het woord en het woord was bij de mens en in het einde zal er het woord zijn, want een mens heeft meer woorden dan hartslagen tot zijn beschikking. Gebruik de handen om een pen te grijpen of toetsen te beroeren en niet om ze tot vuisten te ballen. Evolueer."

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Als mensen studie willen maken van wat vele experts zeggen over wat islam werkelijk is, en dit om te vermijden dat ze over tien of twintig jaar moeten rondlopen met een hoofd van: ‘Ich habe es nicht gewusst’, dan is voor een eerste begin aan te raden te googelen op bijvoorbeeld: Norbert Pressburg, Robert Spencer, Bill Warner, Udo Ulfkotte, Henryk Broder, Melanie Phillips, Douglas Murray, Brigitte Gabriels, Bernard Lewis, Nicolai Sennels, Hans-Peter Raddatz, Anne-Marie Waters, Mark Steyn, Ibn Warraq, Bat Yeor en Hans Jansen. En denk niet dat dit enge xenophobe idioten zijn, met ergens in hun achterhoofd een geheime nazi-agenda. Vele van deze mensen bestuderen het onderwerp al tientallen jaren, schrijven er boek na boek over, en geven regelmatig lezingen en interviews. Je hoort ze alleen bijna nooit in de gangbare media, omdat het onderwerp taboe is, onbespreekbaar, hete kolen. De moderne open cultuur van democratie en wetenschap en mensenrechten, heeft tegenwoordig twee grote vijanden: de islam die haar totaal wil vernietigen, zoals men dat zelf expliciet aangeeft in woord en geschrift, en de politieke correctheid die dit hele onderwerp niet wil horen of net doet of het niet bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 54. He Hafida hoeveel biertjes had u nodig voordat u dit ´geweldige stuk´heeft kunnen doen etaleren.

  Of is er toch wat wit spul doorheen gejaagd om de moed te verzamelen. Ik denk beiden. Ik beticht u niet van angst hoor integendeel. U bent heel stoer man.

  U bent heel creatief en u beschikt over de kunst van het woord, proficiat. Uw volgers zullen u op handen dragen zolang u hen bediend met uw welbekende retoriek.

  Maar vergeet niet Hafida eens een afvallige en moslimhater is altijd een afvallige en moslimhater, want uw aanbidders van nu kunnen u weleens vergruizen op den duur als u zelfcensuur toepast. Hirsi Ali als voorbeeld gesteld. U geniet van de veren die u worden geïmplementeerd.

  Ik denk ook dat het u een nostalgisch gevoel geeft van weleer. De vleugels zijn terug mede door de veren. Maar wel oppassen dat je ze niet ziet vliegen. Met beiden benen op de grond Hafid.

  De meeste bedreigers en lastpakken waar u naar refereert die hebben net de basiskennis genoten betreft islam, dat je hen als volwaardige moslims neerzet zal hun goed doen. Maar het is niet de werkelijkheid, dat u bent misbruikt door uw oom heeft niks met islam te maken. Maar meer met het gedrag van uw oom. Sorry daarvoor

  Ik ben Moslim en ik ben daar fier op, tot mijn laatste adem zich zal verlaten zal ik mijn geloof met trots dragen. Maar ik woon in Nederland en ik zie Nederland als mijn thuis.

  Mijn thuis behandel ik goed. Mocht ik ooit mijn huis verlaten dan zal ik dat niet doen met een wrok noch met haat, want ik heb veel aan dit land te danken ondanks het tendens dat geschapen is en zich zal vormen. ( geen angst ervoor laat maar komen ). Maar jouw simplistische gedachtegang is welbekend. Zelfs in het jaar 6oo waren er mensen zoals jij. Maar sinds de islam ten tonele kwam is het niet meer verdwenen en ik heb nieuws voor je. Jij zal de islam ook niet overleven. Voor u dit als een bedreiging interpreteert zal ik u nader verklaren, want ik begrijp dat het sentiment daarover heel gevoelig ligt.

  Afijn, ik bedoel al overlijdt jij op een natuurlijke manier en dat hoop ik voor iedereen de islam zal er na jou ook zijn. De islam was er voor jou, is nu met jou en zal er na jou ook zijn en zelfs je kinderen mocht je die krijgen (ik betwijfel het) zullen er mee moeten leven. De islam is een fundament met vijf pilaren dat never te breken zal zijn.

  Natuurlijk zullen mensen misleidt worden en afgedwaald raken. Maar dat is bekend en God leidt wie hij wil leiden en dwaalt af wie hij wil afdwalen.

  Een ex-pvv´er die recent nog is bekeerd bevestigt dit gegeven. Dus er is ook nog hoop voor jou. Jouw mening over mijn geloof mag je hebben Hafida end at je omarmt wordt door rechts Nederland. Ik zeg geniet ervan voor zolang het nog duurt, want als ze jou niet meer nodig hebben dan zul je ook als een baksteen op de grond terecht komen. Met jouw verleden van verslavingen zal dat je ook denk ik noodlottig zijn. Vraag jezelf af zullen deze mensen jou beschermen die jou nu verheerlijken als puntje bij paaltje komt.

  Je kent het antwoordt.

  Ik wens je niet eens het slechtste toe maar het beste. Maar het kan zomaar zo zijn dat onze definities van slechtste en beste kunnen verschillen. Daarom zeg ik houdoe en mazzel pik.

  BeantwoordenVerwijderen
 55. @Moeder van Hafid

  Typische Moslim reactie. Verheerlijken van het eigen geloof. Je gaat niet in op de punten die naar voren gebracht worden. Shoot the message, not the messenger.

  -Een kuffar die het een beetje zat is.

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Moeder van Hafid

  Ik heb uw lange verhaal even samengevat voor de anderen.


  May I have your attention please?
  May I have your attention please?
  Will the real Slim Muslim please stand up?
  I repeat, will the real Slim Muslim please stand up?
  We're gonna have a problem here..

  'Cause I'm Slim Muslim, yes I'm the real Muslim
  All you other Slim Muslims are just imitating
  So won't the real Slim Muslim please stand up,
  Please stand up, please stand up?

  PS 1 ex-pvv maakt nog geen zomer, Hirsi Ali we still love you en pas maar op dat je met je eigen veren niet te dicht bij de zon vliegt..

  pik

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Dat heb je mooi geschreven, Hafid. Recht, vanuit je mooie, zuivere hart.Je mooie en vloeiende schrijfstijl met gebruik van prachtige, voor mij deels nieuwe, woorden is een verademing. Nergens in je stuk ervaar ik -dmv woordgebruik,ad hominem etc... een drang tot het beledigen,kwetsen of vernederen van je medemens. Je boodschap en wens voor de samenleving is daardoor luid en duidelijk: volledige vrijheid, voor elk individu,om zich te kunnen ontwikkelen, en zo het lijden op deze wereld te verminderen.
  'Terreur maakt emotioneel kreupel.' Inderdaad. Angst verkleint ons bewustzijn;onze denkwereld verkleint dan de kaders waarbinnen ons bewustzijn bestaat.Een ontwikkeling stopt. Het vermogen onszelf en de ander lief te hebben. Nogmaals Hafid, je hebt het mooi en to the point verwoordt. Het feit dat jij de islamitische wereld van binnenuit kent geven je woorden extra gewicht.Het feit dat je exmoslim bent geworden en op deze manier naar buiten treedt vertelt over een krachtige en onafhankelijke geest. So rare these days.
  [...]het woord zal altijd als een kwinkeleren klinken in vergelijking met het krakeel van wapengekletter. De filippica van een welbespraakte individu klinkt altijd aangenamer dan het hese gekrijs van de ambassadebestormers en vlaggenverbranders, van de moordenaars en vrouwenhaters. Altijd."

  Amen.

  Vasti  BeantwoordenVerwijderen
 58. Complimenten voor dit indrukwekkende stuk dat tot nadenken stemt en tot meer moed oproept. Niet gek overigens dat je met de 'moeder van Hafid' en vooral met zo'n zwager af en toe naar de fles grijpt. Deze eigenschap heb je gemeen met ongeveer 200 andere geweldige schrijvers die uiteindelijk meer voor de mensheid zullen betekenen dan die al die rare agressieve opperwezensdiensten.

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Prachtig!
  Ik ga gewoon zijn boeken kopen uit sympathie voor de moed en voor zijn intelligentie!

  JD
  Brussel
  Belgie

  BeantwoordenVerwijderen
 60. Fantastisch!!!! Wat een leuke intelligente man en nog een lekker stuk ook!

  BeantwoordenVerwijderen